"Nadat het schip in alle opzichten zeewaardig was gemaakt en beladen met een gemengde lading, grootendeels uit dakpannen bestaande, vertrokken wij op 11 Augustus van Delftshaven. Op loodsmans-aanwijzing werd de Maas afgezeild en bij Maassluis geankerd; den volgenden dag 12 Augustus zeilden wij met Z.Westelijke koelte en goed weer naar buiten, alwaar ten vijf ure in den namiddag de loods van boord ging, de koers werd om de Noord gesteld en onder goede omstandigheden tot op 57' 30'N.Br. gevolgd, alwaar wij storm kregen van VZV. rondgaande naar N.W. met zeer hooge en moeilijke zee. Des middernachts, bij het onder den wind draaien, kwam een stortzee over, waarbij wij schade aan verschansingen en zeilen kregen, ook sloeg een der water-vaten overboord. De storm nam spoedig af en wij zetten de reis verder voort....."

Deze historische beschrijving over een schipbreuk doet iedereen weer beseffen dat innovatie ons een veiliger samenleving geschonken heeft. De komende periode zullen wij moeten gebruiken om innovatie in te zetten om spaarzamer met grondstoffen om te gaan.

 

 

de lotgevallen van het Nederlansch Schoenerschip "Anna Maria"

en zijne bemanning in het jaar 1865 tijdens een reis naar noorwegen door P. Cordia

 


Inzage

Nu Gratis Downloaden!

Deze uitgave wordt u gratis als ebook (20 pagina's/1,6 MB in .pdf) aangeboden. U kunt de download starten door op de onderstaande button te drukken: