Cellini-Cellokruk
Cellini-Cellokruk
Voor het bespelen van een aangestreken snaarinstrument zal men veel moeten oefenen. Men kan daar niet vroeg genoeg mee beginnen. De Suzuki methode biedt zelfs al lessen aan voor kinderen vanaf 3 jaar. Uiteraard wil een kind al snel aantrekkelijke liedjes spelen en niet starten met het drillen van toonladders. Deze methode stelt dan ook dat het hebben van talent niet meer doorslaggevend hoeft te zijn, wanneer een natuurlijke methode van leren aangeboden wordt.
Het bespelen van een cello vindt zittend plaats en dat is voor een ouder al direct een moeilijke opgave. Immers kinderen groeien en vinden het op zich zelf al lastig om een kwartier lang stil op een stoel te blijven zitten. Het aanpassen van bestaande zetels is dan slechts tijdelijk en zal niet altijd de goede houding opleveren. Een verstelbare kruk zal in ieder geval gedurende een langere periode mee kunnen. Echter kan de verstelling zelf al voldoende afleiding bieden om niet op een geconcentreerde manier achter de cello te zitten. Draaikrukken verleiden om extra heen en weer te draaien, een gemakkelijke verstelling heeft extra speling nodig waardoor je nog meer kan gaan wiebelen en als laatste wil je natuurlijk als kind altijd groter zijn, waardoor je de instelling het liefst zelf steeds hoger instelt.
Vele ouders en muziekdocenten herkennen dit probleem. Een speciaal ontworpen verstelbare cello-kruk zou niet alleen dit probleem kunnen oplossen, maar ook aan alle andere wensen van cellisten kunnen voldoen. Om een dergelijke kruk te ontwerpen is het nodig om goed te begrijpen waar het bij cello spelen om draait en waarin de gebruikelijke zetels te kort schieten. Als eerste de helling van de zitting; de meeste stoelen kennen een scheefstand van de zitting, waardoor de rug en de bovenbenen een te hoge spanning te verwerken krijgen. Immers een cellist gebruikt de leuning van een stoel niet maar rust op zijn bovenbenen. De keuze voor een kruk met een vlakke horizontale zitting in plaats van een stoel ligt dus voor de hand.
Hoewel het gewicht van een cello voornamelijk op de staartpen rust, zal een cellist het instrument toch wijdbeens moeten inklemmen om de krachten van strijkstok en cellogrepen te kunnen opvangen. De meeste zittingen gaan juist op die plaats de hoek om waardoor de ondersteuning van de bovenbenen te kort schiet. Daarom is gekozen om de voorzijde van de zitting breder te maken dan de achterzijde om ook wijdbeens de juiste ondersteuning te krijgen. Daarnaast is de zitting niet te hard om voldoende bewegingsvrijheid te houden met het comfort van een lederen bekleding. Dit functioneert natuurlijk alleen wanneer de kruk op de goede hoogte staat.
Het is niet nodig om de verstelling continu te maken. Met intervallen van 2,5 cm heeft men voldoende verstelmogelijkheden. Het voordeel hiervan is dat voor docenten bij kinderen de positie vast gekozen kan worden en gelijk gehouden met de positie thuis. Het veranderen van de positie kan daarna door de docent met de ouder afgestemd worden. Bovenal is het raadzaam dat de kinderen zelf deze positie niet kunnen wijzigen. Daarom is er voor een verstelmechanisme gekozen, dat voor kinderen te veel kracht vergt en toch de voorkeursstanden als vanzelf kiest. De rechtlijnige verstelling biedt de cellist een stabiele zitting zonder draaimogelijkheid met een minimale speling.
Een cello is voorzien van een staartpen met rubber dop of pin. Deze staartpen zal bij een glad vloeroppervlak in een blok gestoken moeten worden om zijwaarts wegglijden te voorkomen. Dit blok is voorzien van een verstelbare lus om aan een poot vast te kunnen maken. Een kruk voor cellisten zal daarom altijd van poten voorzien moeten zijn. Zoals iedereen weet is een kruk met 3 poten stabiel. Wanneer men heftig spelend gewicht verplaatst over de denkbeeldige driehoek heen, zal men echter eenvoudig weg kunnen wippen. Daarom is voor deze kruk gekozen voor 4 poten om de cellist meer stabiliteit te kunnen geven bij een klein grondoppervlak. Het is mogelijk om de kruk tot een compact pakket om te vormen. Door eenvoudigweg de zitting aan de andere kant van het frame in te steken, kan deze gemakkelijk meegenomen worden naar uitvoeringen en workshops.
De Bolan-Cordia cellokruk is ontworpen door Anneloes Cordia en tussen 1998 en 2009 via het Suzuki Cello Groep Benelux docentennetwerk verspreid naar muziekscholen, particuliere docenten en leerlingen. De ervaringen met de kruk waren zo positief dat na veelvuldige vragen uit de markt besloten is om in 2011 de productie grootschalig op te pakken. Niet alleen kinderen kunnen door gebruik te maken van de kruk langer geconcentreerd oefenen, maar ook volwassenen hebben de voordelen van de kruk ondervonden. De Junior heeft een zithoogte van 28 cm tot 45 cm. Hiermee kan het kind tot aan volwassenheid de kruk gebruiken. De Senior heeft een zithoogte van 40 cm tot 57 cm en is speciaal voor (jong-) volwassenen voorzien van een robuuster frame voor intensief gebruik.
Te koop bij: